31 de maig 2011

Ilerda

De l'urbanisme d'Ilerda, d'època romana, no se'n sap gran cosa perquè ja havia estat habitat des de l'antiguitat. Però sabem que dins de la ciutat hi hagueren uner termes, de les quals tan sols s'ha excavat una part.
Així doncs, per a que us pugueu fer una idea us convido a que visualitzeu el següent vídeo del web Histotube, portal de vídeos d'història i patrimoni en català.


29 de maig 2011

Bàrcino

En aquests dies de repàs per a la selectivitat, us proposo que visualitzeu aquests dos vídeos sobre Bàrcino i la seva necròpolis, coneguda com a via sepulcral. Us pot ajudar a entendre millor el traçat actual i les restes arqueològiques de la plaça Vila de Madrid.




11 de maig 2011

Thermae

Viri romani in thermas frequenter ibant. Serui dominos saepe committebant et togas in apodyterio custodiebant. Primum Romani in tepidario sedebant atque in caldarium intrabant. Deinde serui dominorum terga cum oleo fricabant. In thermis sumptuosis bibliotheca etiam erat et Romani Graecorum et Romanorum poetarum libros legebant.

(Llatí 1, ed. Barcanova)





Els romans aprofitaven també les aigües termals per construir balnearis, on es guarien de certes malalties. Sabries dir quins establiments d'època romana encara es conserven a Catalunya amb aquesta funció? Què tenen en comú? En quin punt de la nostra geografia es troben?

Mitjançant el visionat d'aquests dos vídeos digues el nom dels diferents compartiments termals i especifica quin era el seu ús. Actualment, quina és la seva pervivència?